Njegoševa cesta

18.10.2011

Posebna najdba življenja in smrti

Med arheološkimi raziskavami novoveškega grobišča ob cerkvi Sv. Petra je ekipa MGML odkrila izjemno najdbo. Gre za natančno izdelan koščen predmet tulaste oblike, velikosti  2,5 × 2 cm, iz časa 16. do 18. stoletja. Na eni strani je v kost izrezljana lobanja, na drugi pa podoba človeka, najverjetneje ženske.

Memento mori (zavedaj se, da si umrljiv) – opomin človeku na minljivost življenja in gotovost smrti (Foto: Matija Lukić)

najden predmet presega okvire arheologije

Morda si predmet lahko predstavljamo kot jagodo  »memento mori« rožnega venca. Rožni venci z jagodami izrezljanimi v podobi človeške lobanje so bili dokaj običajni v ljudski kulturi katoliške Evrope med 15. in 19. stoletjem. Redkejše so bile jagode s simboliko življenja in smrti – memento mori in zmaga nad smrtjo.

Rožni venec – Memento mori

Ženska je upodobljena s pokrivalom na glavi, ki najverjetneje predstavlja avbo. Na podlagi oblikovnih značilnosti avbe kot elementa noše se bo morda dalo ugotoviti narodnostne značilnosti noše in s tem poreklo predmeta.

V srednjem veku in na začetku novega veka so pravila zahtevala, da vse poročene ženske nosijo avbe. Neporočene ženske so lahko imele nepokrito glavo. Avbe so bile izdelane iz tankega, belega platna. Glede na obdobje, v katerem so bile izdelane in finančno moč nosilke, so bile bolj ali manj okrašene s čipkami in trakovi. Od 18. stol. dalje so jih izdelovali tudi iz bombaža. Obstajajo tudi toge avbe iz kartona, prevlečenega z blagom, avbe iz čipk, žameta, brokata ali prekrite s pletenjem. V Sloveniji je poznana predvsem v alpskem svetu kot del narodne noše.

Vsekakor najden predmet presega okvire arheologije. Pri interpretaciji predmeta bo potrebno vključiti tudi druge smeri, med prvimi etnologijo ter zgodovino idr.

 


O avtorju

Matej Draksler
univ. dipl. arheol., konservator, samostojni podjetnik, zunanji sodelavec MGML
E-pošta: draksler.matej@gmail.com
 
 

 
Svetinjice - 5 (Foto: Mate Božinović)

Svetinjice – romarski obeski

Svetinjice so majhne spominske medalje, ploščati kovinski obeski, največkrat okrogle, poligonalne ali ovalne oblike, katerih površina je bila reliefno oblikovana, lahko pa so bili vdelani tudi stekleni ali poldragi kamni. ...
avtor: Ajda Vrbič in Jožica Hrustel
0

 
 
Križ 1 (Foto: Mate Božinović)

Križ, simbol krščanstva

Križ je eden od najstarejših človekovih simbolov, ki se je zaradi svoje grafične enostavnosti in univerzalnosti uveljavil že davno pred krščanstvom. Srečujemo ga od mlajše kamene dobe naprej na jamskih stenah po Evropi...
avtor: Tilen Kozamernik
11

 
 
Sondiranje na tržnici v Ljubljani (Foto: Jašar Skorupan)

Arheološke raziskave na Tržnici

Obveščamo vas, da smo 1.3.2012 pričeli z izvedbo predhodnih arheoloških raziskav omejenega obsega za vrednotenje ohranjenosti arheoloških ostalin na lokaciji Ljubljana – Vodnikov trg, kjer je predvidena izgradnja podzemn...
avtor: MGML
1

 
0 Komentarjev


Komentiraj prvi!


Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahtevana polja so označena *

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>